Eterična olja doTerra v savni

Zdaj ko vemo kako eterična olja delujejo, kako se preko dihal in kože absorbirajo v naše telo, vemo tudi, da ne sklepamo kompromisov na račun kvalitete eteričnih olj, ki jih uporabljamo (tudi) v savni. V savni želimo in moramo uporabljati zgolj 100% čista in testirana eterična olja. Nepreverjena ali zgolj 100% označena v savno ne sodijo. Kamor ne sodijo niti sintetične dišave.

 Eterična olja pa v savni ne bodo sprožila samo čudovitih arom, pač pa bodo sam prostor in ozračje v savni tudi zelo dobro očistila. Pri uporabi eteričnih olj v savni smo zmerni in se kakor drugod držimo pravila, manj je več. Eterično olje primerno za v savno izberemo glede na trenutno razpoloženje, glede na okus, letni čas ali glede na neko trenutno nelagodje. Tradicionalno v savno sodijo zimzeleni vonji, kot so vonji zelišč, evkaliptusa, breze, bora, cedre, jelke. Neopaženi ne ostanejo niti vonji citrusov, cimeta, poprove mete in podobno.

Eterična olja doziramo glede na vrsto savne, ki jo imamo doma. Najpogosteje je to v čebru vode, s katero potem polivamo vroče kamne. Ker zaradi visoke temperature le ta hitro izpari, postopek po želji vsake toliko ponovimo. Lahko je to tudi steklenica z razpršilko, v kateri so poleg vode dodana eterična olja in jih tako razpršujemo po površinah v savni. Eteričnih olj v savni ne polivamo direktno, torej jih prej pomešamo z vodo. V infra savni namestimo posodico z vodo, kamor nalijemo eterična olja, v kolikor nimamo »enote za aromaterapijo«, kamor bi lahko nakapljali eterična olja. Pri nekaterih turških savnah pa lahko v platnene žakeljce, v katerih so posušena zelišča, nakapljamo eterična olja in žakeljce postavimo na izparilnik agregata, ter tako ustvarimo želeno aromo z vsemi pripadajočimi učinki.

Najbolj priljubljena eterična olja v savni so evkaliptus, brin (Juniper Berry), citrusi, kot so limona, divja pomaranča in grenivka, poprova meta, zelena meta (Spearmint), kadilo, cedra, čajevec, sivka, sibirska jelka. To so eterična olja s katerimi lažje zadihamo, odpremo dihalne poti, s katerimi se prebudimo, sprostimo, umirimo naša čustva in tako mimogrede omilimo marsikatero nelagodje in nelagodne občutke.

Za večji učinek pa med savnanjem pijemo vodo, ki smo ji dodali eterično olje doTerre limone, pepperminta oziroma po okusu in željah.