Preverjeno 100% čista in testirana eterična olja lahko uporabljamo na 3 načine:


AROMATIČNO

TOPIČNO

INTERNO
Predstavljajte si, kaj se zgodi, ko vdihujemo eterična olja.

Naše telo vsebuje več kot 1000 receptorjev, ki so povezani z vonjem, kar je več kot katerikoli drugi čut.
Pomeni, da eterična olja nanašamo lokalno na kožo.

Na ta način preidejo v naš krvni obtok (preidejo tudi z vdihovanjem) in človeka celostno zaobjamejo.
Pri interni uporabi eterična olja zaužijemo, bodisi v kapsuli, kozarcu vode ali pod jezikom.

Tak način uporabe ni primeren za vsako vrsto eteričnega olja, niti za vse starostne skupine ljudi.
PREBERI VEČ PREBERI VEČ PREBERI VEČ

Preverjeno 100% čista in testirana eterična olja lahko uporabljamo na 3 načine:


AROMATIČNO
Predstavljajte si, kaj se zgodi, ko vdihujemo eterična olja.

Naše telo vsebuje več kot 1000 receptorjev, ki so povezani z vonjem, kar je več kot katerikoli drugi čut.
PREBERI VEČ

TOPIČNO
Pomeni, da eterična olja nanašamo lokalno na kožo.

Na ta način preidejo v naš krvni obtok (preidejo tudi z vdihovanjem) in človeka celostno zaobjamejo.
PREBERI VEČ

INTERNO
Pri interni uporabi eterična olja zaužijemo, bodisi v kapsuli, kozarcu vode ali pod jezikom.

Tak način uporabe ni primeren za vsako vrsto eteričnega olja, niti za vse starostne skupine ljudi.
PREBERI VEČ

AROMATIČNA
UPORABA

Je zagotovo eden najbolj preprostih, varnih in hkrati zelo učinkovitih načinov uporabe zares čistih eteričnih olj.
Predstavljajte si, kaj se zgodi, ko vdihujemo eterična olja. Naše telo vsebuje več kot 1000 receptorjev, ki so povezani z vonjem, kar je več kot katerikoli drugi čut. Eden glavnih razlogov, zakaj imajo eterična olja na naše počutje tako močan vpliv je limbični sistem možganov, do katerega ob aromatični uporabi pridejo eterična olja preko nuhalnega živca, v samo nekaj sekundah.
V limbičnem sistemu so shranjena naša čustva, spomin in vegetativne telesne funkcije in od tod delujejo hormoni. Eterična olja lahko pridejo tudi v možgane, saj lahko s svojimi zelo majhnimi molekulami prečkajo možgansko krvno pregrado. Lahko rečemo, da vplivajo na vse telesne sisteme.
DIFUZOR: KOALA
DIFUZOR: PETAL 2.0

Eterična olja lahko aromatično uporabljamo na več načinov.

 • Difuzor, ki razpršuje eterično olje po prostoru. Preveri kako se difuzorji med seboj razlikujejo in izberi svojega tukaj.
 • Mokra plenica/brisača ob vzglavju, kamor kanemo eterično olje. Le te ne dajemo na radiator.
 • Vdihavanje eteričnega olja direktno iz stekleničke ali zamaška.
 • Vdihovanje eteričnega olja iz dlani. V dlan kanemo eterično olje, pomanemo dlani, z rokami oblikujemo skodelico, ki jo pomolimo pred nos in pri tem zapremo oči. Globoko vdihujemo. #kapljicovdlanvsakdan
 • Nosni inhalator – poglej kako ga pripraviš.
 • Robčki, obrazne maske – eterično olje kanemo na robček ali na rob obrazne maske.
 • Aromanakit – poglej.
 • Pršilke – V vodo kanemo eterično olje in ga pršimo po prostoru. Pred uporabo vedno pretresemo. S tem osvežimo prostore, posteljnino, omare.
 • Izparilnik z vodo – nekdaj priljubljen način uporabe, ki pa predstavlja bolj romantiko kot pa primerno razprševanje eteričnih olj.
 • Parne inhalacije – v večji lonec dodamo vrelo vodo, žlico soli in eterična olja po izbiri. Čez glavo pokrijemo brisačo in na ustrezni razdalji z zaprtimi očmi izvajamo vdihovanje aromatične pare. Več tukaj.
 • Zaparjena kopalnica – v kopalnico dodamo lonec z vročo vodo in eteričnimi olji. Pogost način uporabe ob dihalnih nelagodjih in za podporo v stresnih situacijah.

TOPIČNA
UPORABA

Pomeni, da eterična olja nanašamo lokalno na kožo. Na ta način preidejo v naš krvni obtok (preidejo tudi z vdihovanjem) in človeka celostno zaobjamejo.
Pred prvo uporabo naredimo test občutljivosti, tako da eterično olje pomešano z bazo nanesemo na manjši predel kože (primer podlaht roke).
Ne glede ne na to kakšen način uporabe izberemo, velja eno sveto pravilo. Eterična olja morajo biti 100% čista, kar pa ne dokazuje njihova etiketa, pač pa testiranja, ki stojijo za njimi.

Manj je več

To pomeni, da je boljše nanašati manjše količine eteričnih olj in večkrat na dan.

Na tak način se eterično olje veže na maščobo in boljše učinkuje, ker se boljše absorbira (če nanašamo čistega se absorbira le v 4%) in hitreje deluje, se lažje nanaša, s mešanjem z bazo preprečimo tudi kožne reakcije. Mesto nanosa lahko tudi ogrejemo, s tem upočasnimo hitrost izhlapevanja in povečamo absorpcijo eteričnega olja za 75%.
To so: zapestja, dlani, za ušesi, sence, vrat, notranja stran komolcev, dekolte (prsni koš) trebuh, zadnja stran kolena, gležnji, srčna čakra (nanašanje v smeri urinega kazalca), podplati (čudežne točke na stopalih, kjer se eterična olja tudi zelo hitro absorbirajo in zaobjamejo telo kot celoto). Ob nelagodjih v predelu grlu, jih nanašaš na predel grla, ob prebavnih nelagodjih na predel trebuha in podobno.
Ne samo da pomagajo fizično razbremeniti telo in napetost, pač pa vplivajo na čustveno stanje in ravnovesje v našem telesu. Prav posebna tehnika nanosa eteričnih olj na določene točke na telesu, se imenuje AROMATOUCH TEHNIKA. –  Poglej izpeljanko ATT rok.
so povezane s posameznimi deli telesa, tudi organi in to, da jih sprožamo z dotikom in eteričnimi olji hkrati, prinaša harmonijo, saj le ta delujejo na fizičnem, psihičnem, emocionalnem in duhovnem področju.
Eteričnih olj ne kapljamo direktno v vodo, prej jih pomešamo z milom, mlekom, medom, (epsom) soljo, kar bo poskrbelo, da eterična olja v kopeli ne bodo plavala na površini vode pač pa se dobro pomešala.

(primer Frankincense), v losjonu za telo (primer grenivka, MetaPWR) pri čemer pa pazimo, da se po nanosu citrusov ne izpostavljamo direktno soncu nekje med 6-12 ur.

da je boljše nanašati manjše količine eteričnih olj, a večkrat na dan.

Osnovne smernice mešanja eteričnih olj z baznimi olji

Na splošno razredčimo eterično olje v baznem olju v razmerju 1:1, 1:2 ali 1:3, lahko še bolj, seveda odvisno komu ga nanašamo in za kakšno vrsto eteričnega olja gre. Nekatera eterična olja vsebujejo veliko fenolov, ki lahko dražijo kožo, na primer klinčki, cimet, geranija, limonska trava, origano, timijan, zato je taka olja pred uporabo res treba vedno razredčiti v več baznega olja kot na primer bolj nežna olja, sivko, kadilo, čajevec in podobno.

Razmerje redčenja prilagodimo telesu, na katerega eterično olje nanašamo, poleg vrste eteričnega olja je pomembna tudi velikost, starost in splošno stanje telesa. V večjem deficitu kot je le ta, večjo količino eteričnih olj potrebuje.

Zagotovo pa eterična olja, ki jih nanašamo na kožo dojenčkov, otrok, pa tudi starejših posameznikov, potrebujejo več redčenja. Otroška povrhnjica je do 5x tanjša od odrasle in je sestavljena iz manjših celic, kar pomeni, da bo otroška koža lažje in hitreje absorbirala snovi v svoje telo.

Pri pripravi namenskih rollončkov, se lahko držite smernice od 8-20 k eteričnega olja ali kombinacije njih na 10 ml baznega olja.

Eterična olja, ki jih moramo obvezno mešati z baznim oljem

IZBIRA NOSILNEGA OLJA

Frakcionirano kokosovo olje

Frakcionirano kokosovo olje je zmeraj v tekočem stanju, saj ima odstranjeno lavrinsko maščobno kislino, tako da je sestavljano predvsem iz kaprinske in kaprilne maščobne kisline. Takemu baznemu olju ni nič dodano, ne vsebuje nobenih kemikalij in topil. Je zelo stabilno ima zelo dolg rok trajanja, nekateri ga deklarirajo celo kot neomejenega.

Predstavlja najboljše osnovno olje pri aromaterapijah in masažah, saj odlično redči izbrana eterična olja, je dober prevodnik eteričnih olj, sam pa vonja ali barve tako rekoč nima. Dobro se ujema prav z vsemi eteričnimi olji, ne zapira por in super neguje tudi najbolj občutljivo kožo.

INTERNA
UPORABA

Pri interni uporabi eterična olja zaužijemo, bodisi v kapsuli, kozarcu vode ali pod jezikom. Tak način uporabe ni primeren za vsako vrsto eteričnega olja, niti za vse starostne skupine ljudi.

Zelo priljubljena je uporaba eteričnih olj v kulinariki, še posebej v sladicah in smutijih, kjer eterična olja predstavljajo odličen dodatek k jedem. Uporabljamo jih lahko namesto začimb. Poznamo različne tehnike dodajanja eteričnih olj v kulinariki.

Če menite, da eteričnih olj ne uživate, se najverjetneje motite.

Veliko živil namreč vsebuje majhne količine eteričnih olj in ker so naša telesa zasnovana za presnovo in predelavo naravnih spojin, so že opremljena tudi za presnovo naravnih eteričnih olj.

Tak način uporabe ni primeren za vsako vrsto eteričnega olja, niti za vse starostne skupine ljudi. Še manj pa za vse znamke eteričnih olj. Več kot 80% eteričnih olj na svetu namreč ni primerne kakovosti za interno uživanje. Preprosto zato, ker vse serije niso testirane, ker se eterična olja mešajo in redčijo zaradi višjega zaslužka, zaradi samega načina pridobivanje ipd.
podpira zdravo delovanje celic, delovanje naših prebavil, ohranja zdravo imunsko funkcijo, podpira zdravo delovanje dihalnega sistema, zagotavlja antioksidativno podporo, zdravo delovanje kardiovaskularnega sistema, pomirja živčni sistem in nežno čisti telo.
še posebej v sladicah in smutijih, kjer eterična olja predstavljajo odličen dodatek k jedem. Uporabljamo jih lahko namesto začimb. Poznamo različne tehnike dodajanja eteričnih olj v kulinariki. Poglej video.
Ob zaužitju se eterično olje transportira skozi naš prebavni sistem neposredno v krvni obtok, ki ga ponese po celem telesu. Eterična olja so topna v lipidih, zato zlahka potujejo po telesu in prehajajo skozi celično membrano. Tako lahko pripotujejo tudi do naših možganov. Enako kot ostale stvari, ki jih zaužijemo, telo presnovi in nato izloči tudi eterična olja (v jetrih in drugih organih). Ko se eterično olje premakne v jetra, specializirani encimi delujejo na razgradnjo posameznih spojin v presnovke (metabolite). Te presnovke še naprej krožijo v telesu, preden se izločijo, predvsem v urinu. Nekatere presnovke eteričnega olja se lahko izločijo tudi v blatu, skozi kožo ali z izdihanim zrakom.
Pri tem ločimo oralno uporabo, ki pomeni eterična olja zaužita v vodi, napitkih ali pod jezikom. In interno uporabo, kot je uživanje eteričnih olj v obliki kapsul. Pri tem se držimo doTerrinih priporočil na osnovi številnih študij, kot pomoč in uvodne usmeritve z zavedanjem, da smo si posamezniki različni.

Eterična olja ne vsebujejo alergenov in ne povzročajo alergijskih reakcij, saj vsebujejo le naravne, hlapljive spojine in ne beljakovin (proteinskih molekul). 

Posamezniku lahko povzročijo preobčutljivostno reakcijo, ki je podobna alergijski, vendar to ne pomeni, da tega eteričnega olja ne moremo uporabiti tudi aromatično oz. topično.

Eterična olja, ki niso varna za interno uporabo

Poleg seznama eteričnih olj doTERRA® za katera obstajajo dokazi o varni notranji uporabi, je pomembno vedeti, da obstajajo tudi nekatera eterična olja doTERRA® , ki jih zaradi njihove kemične sestave in vpliva na telo nikoli ne uživamo interno.

To so: Arborvitae, Cedarwood, Cypress, Douglas Fir, Eucalyptus*, Spikendard, Wintergreen.

*Pri tem naj omenim, da doTerra v On Guard izdelkih uporablja Eucalyptus Globulus, ki je primeren za interno uporabo in ne Eucalyptus Radiata, ki za uživanje ni primeren, zato se tudi nahaja na seznamu posamičnih eteričnih doTerra olj, ki niso primerna za uživanje.

Eterična olja, ki so varna za interno uporabo