Zakaj doTerra?

Ko začutiš, da imaš v rokah nekaj čisto posebnega, drugačnega…

doTerra eterična olja so drugačna od vsega, kar smo poznali doslej. Ekskluzivna so, kar 99% pridelovalcev namreč sodeluje samo in izključno z doTerro. To preprosto pomeni, da enakih olj ne moremo dobiti nikjer druge.

Kako se je leta 2008 začela pisati zgodba?

V iskanju virov najkakovostnejših eteričnih olj na svetu.

Od kod izvirajo rastline?

doTerra eterična olja pridobiva v 47 državah sveta. Več kot polovica teh držav so države v razvoju. Direktno sodelovanje s pridelovalci pomeni tudi, da je doTerra vzpostavila sistem brez posrednikov, ki v teh državah v veliki meri in pogosto izkoriščajo pridelovalce in odkupujejo rastlinski material po smešno nizkih cenah ali pa mesece in meseče čakajo na svoje plačilo, ga morda sploh nikoli ne prejmejo. To je resnica ozadja pridobivanja eteričnih olj.

S strategijo imenovano Co-Impact sourcing si doTerra prizadeva izboljšati življenja in skupnosti po vsem svetu. Tako direktno sodeluje s pridelovalci, ki imajo poglobljeno razumevanje avtohtonih rastlin, lokalnega podnebja in najboljših praks za nego teh rastlin v času gojenja in obiranja. Co-Impact predstavlja tudi trajnostni pristop do narave, brez izkoriščanja naravnih virov. 

Takšna edinstvena strategija (Co-Impact sourcing) pa ne vodi le do visokokakovostnih eteričnih olj, temveč zagotavlja trajnostna delovna mesta kmetom in njihovim družinam, ki bi sicer trpeli zaradi nepravičnega plačila ali slabih delovnih razmer.

Doterrini pridelovalci so v večini primerov plačani že na dan destilacije. Njihovo delo je cenjeno in pošteno plačano. doTerra jim nudi varne in dostojne delovne pogoje. Ohranjamo sledljivost in smo v stiku s pridelovalci.

Imamo samo en cilj:
Dostaviti čista, varna, visokokakovostna eterična olja, ki lahko resnično vplivajo na življenja ljudi po vsem svetu.

Odgovorno pridobivanje in proizvodnja

Poleg poslovne plati pobude Co-Impact Sourcing si v podjetju doTerra prizadevajo izboljšati kakovost življenja družin, ki živijo v teh skupnostih, kar nam omogoča fundacija doTerra Healing Hands.

Gre za dobrodelno organizacijo, registrirano v ZDA, ki skozi različne projekte zagotavlja podporo, direktno pomoč ljudem, skrbi za trajnost naravnih virov, področja destiliranja oskrbuje s potrebno infrastrukturo (čista pitna voda in higiena, gradnja šol, mostov, bolnišnic), pomaga različnim delom sveta in njihovim stiskam (pomoč ob nesrečah) in sodeluje z različnimi organizacijami (opolnomočenje žensk, podpiranje otrok, svetovno zdravje, preprečevanje trgovine z ljudmi) ter nešteto drugimi projekti. Pomoč pa ne gre samo daleč od nas, tudi v Sloveniji smo že izpeljali dva večja Healing Hands projekta.

Del Healing Hands zgodbe smo lahko vsi mi, z nakupom dragocene Rose kreme za roke in z nakupom eterične mešanice Hope, kjer gre 100% nakupa fundaciji. Prizadevamo si, da bi v svet vnesli malce upanja in omogočili, da bi ljudje lahko živeli brez bolezni in revščine ter jih navsezadnje naučili, kako se lahko zanesejo sami nase.

Testirana. Preverjena. Zaupanja vredna eterična olja.

doTerra je in ostaja v samem vrhu najsodobnejših in najbolj naprednih metod preverjanja eteričnih olj. Sodelovanje z akademskimi, znanstvenimi in s sektorskimi strokovnjaki, je podjetju omogočilo, da ustvari inovativen postopek preverjanja, ki presega standarde ostalih podjetij, ki ponujajo eterična olja.

Po pazljivem obiranju rastlinskega materiala in destilaciji gre vsaka serija eteričnih olj na preskušanje v najsodobnejši laboratorij podjetja. Preskušanje CPTG: Certifed Pure Tested Grade. doTerra je razvila svoj certifikat, ki pa ne pomeni lista papirja, temveč označuje testiranja, ki stojijo za njim.

Gre za najvišji standard kakovosti v svetu eteričnih olj. Nihče na svetu olj ne testira tako široko, tako globoko, tako zahtevno, tako napredno, tako v lastnih kot v neodvisnih laboratorijih (APRC)

CPTG je neprimerljiv in edinstven. Potrjuje, da eterična olja doTerra ne vsebuje dodatkov ali škodljivih snovi ter da so čista in avtentična.

Organoleptična ocena: Je ocena izgleda, barve in aroma vsakega olja.

Specifična teža: Potrjuje čistost in kakovost vsakega eteričnega olja.

Plinska kromotografija z masno spekrometrijo (GC/MS): zagotavlja, da je kemična sestava vsakega olja v skladu s pričakovanim kemičnim profilom.

 

Infrardeča sprektroskopija s Fourierjevo transformacijo (FTIR): analizira materialno sestavo olja, da bi preverili ali ustreza doTerra standardom.

Optična rotacija: Lahko pomaga pri prepoznavanju sintetičnih dodatkov, ki jih z ostalimi preizkusi ni moč zaznati.

Refrakcijski indeks: meri, kako se skozi olje širi svetloba, da bi preverili ali ustreza doTerra standardom.

Preskus onesnaženosti: pri oljih se preverja prisotnost zdravju škodljivih nečistoč, težkih kovin in potencialno škodljivih mikroorganizmov.

Preskus stabilnosti: pomaga zagotoviti, da bo eterično olje obdržalo svojo čistost in učinkovitost za obdobje predvidene uporabe.

Poleg doslednih standardov, doTerra uporablja znanje in izkušnje znanstvenega svetovalnega odbora, člani katerega so strokovnjaki s področij kemije, mikrobiologije, botanike, raziskovalne znanosti, fiziologije in nutricionistike.

Vsaka serija je prvič testirana na licu mesta in v zunanjem laboratoriju (APRC), drugič po transportu in tretjič po ustekleničenju.

Rastline so vzgajane organsko in nabrane v njihovem naravnem okolju s trajnostnim pristopom Co-Impact Sorucing.

Med destilerji in podjetjem doTerra ni nobenih posrednikov znotraj dežel oziroma različnih trgov, na katerih bi se lahko izgubila sledljivost in kakovost eteričnih olj.

Rezultati testiranj so na voljo za vsako serijo eteričnih olj.

doTERRINI banki podatkov lahko preveriš svojo stekleničko doTerra eteričnega olja. Zgoraj desno vnesi številko, ki se skriva na dnu stekleničke (Enter Quality ID).

Pionirske medicinske raziskave in partnerstva

Poleg znanstvenega svetovalnega odbora tesno sodelujejo s strokovnjaki modernega zdravstva.

Situacija v svetu eteričnih olj​

Vsakič, ko odprem novo flaško eteričnega olja doTerra sem pomirjena. Pomirjena, ker vem, da imam stalno zagotovljeno čistost vseh serij eteričnih olj, ker vem, da so brez dodatkov, sintetičnih primesi in ker vem, da je že sama rastlina toliko ljudem spremenila življenje, kako ne bo tudi meni.
Šokantno je dejstvo, da je danes na trgu kar 80% vseh eteričnih olj ponarejenih. A dišijo prav lepo. Ali veš, da se danes proda 12x več eteričnega olja bergamotke, kot se ga pa proizvede?
Živimo v času, ko so eterična olja pravi hit. To daje podjetjem, ki se ukvarjajo z eteričnimi olji, izjemno priložnost za večji zaslužek. Ponarejanje eteričnih olj je na vrhuncu in je močno razširjeno po celem svetu. Na trgu eteričnih olj namreč ne obstajajo ustrezni in enotni standardi kakovosti in točno zato, je doTerra kot prva postavila tak standard in s testiranji »odšla na svoje«.
Ponarejanje pomeni, da podjetja spreminjajo eterično olje z dodajanjem tuje ali slabše substance. Danes se dišeče eterično olje zlahka ustvari tudi kar v laboratoriju, ponarejanje se izvaja že v destilarnah, kjer se kemikalije dodajajo že rastlinskemu materialu, med posredniki in na žalost tudi med končnimi trgovci.
Eteričnih olj danes ni več umetnost ponarediti, četudi se oglašujejo kot 100% čista in organska, testiranja pokažejo, da gre za 100% sintetično dišavo. Skrbi pa tudi dejstvo, da so ponarejevalci danes že tako izurjeni, da je ponarejena eterična olja z običajnimi raziskavami in testiranji zelo težko prepoznati kot ponarejena.

Ni vse zlato, kar se sveti. Ni vse čisto, kar se označuje kot čisto. In nečista eterična olja lahko imajo na naše zdravje zelo resne in hude stranske učinke. Zato zaupajte samo in edino testiranjem. Izbirajte eterična olja, kjer lahko preverite testiranja vsake serije.

Ni res, da ima doTerra stalno zalogo vseh eteričnih olj. To je praktično nemogoče. Ima pa zelo dober sistem načrtovanja in predvidevanja, ravno zaradi stika, odnosov, Co-Impact sourcing-a.
Naša ideja je podpreti malega kmeta. Poglej, zakaj včasih eteričnega olja melise nismo imeli zalog, danes pa te bojazni ni

Frankincense za 20 € ali tisti za 80 €?

Ceno eteričnemu olju v prvi vrsti oblikuje rastlinski material. Pomembno je vedeti, da se lahko eno drevo obdela samo 1x na leto. Po sezoni se drevesa pustijo počivati. Drevesa se lahko strga 2 leti, nato se jih 1 leto pusti počivati. doTerra temu posveča izjemno pozornost, v skrbi za trajnostno pridobivanje in za to, da drevesa ostanejo močna in zdrava.

Med drugim je doTerra edina, ki ima v flaški Frankincense, združene kar 4 vrste kadilne bosvelije. Zakaj? Zato, ker ima vsaka posebne prednosti in koristi in ker skupaj tvorijo večjo kompleksnost in večje koristi.

Enostavno je treba videti širšo sliko. In potem je zlahka razumeti, zakaj kvalitetnega eteričnega olja Frankincense pač ni mogoče kupiti za 20€. In kje je tu še pravično plačilo.

Citrusi so esencialno zelo bogati, pridobivajo se s hladnim stiskanjem, na primer za 15 ml eteričnega olja limone potrebujemo nekje 50 limoninih lupin, za 15 ml Frankincense, ki se pridobiva s parno destilacijo smole drevesa, pa potrebujemo približno 230 g smole. Iz enega drevesa lahko dobimo od 4-12 flašk.

In tako zlahka razumemo cene.

Obiralci drevesa Frankincense se do istega drevesa vračajo 3-4x v razmaku nekaj tednov, da postrgajo solze, k jih spusti drevo ob previdnem in pravilnem vdolbljevanju.

Ker za različna eterična olja, potrebujejo različen rastlinski material. In ceno določa tudi to, kako se ta material vzgaja, obira, kolikokrat na leto se obira, koliko esence da od sebe, kakšen je dostop, redkost materiala?

Spoštljivo sprejmi ta “DAR ZEMLJE (latinska izpeljanka besede doTerra) v svoj DOM”.

Če se nikakor ne moreš odločiti KAJ POTREBUJEŠ ZA PRVI doTerra STIK, pa ti z veseljem pošljem nekaj v test.