maja_vodeb_becic_zakaj_doterra

Zakaj doTerra?

Ko sem prvič začutila eterično olje Air (takrat se je imenovalo Breathe), prisežem, da sem doživela nekakšno razodetje. Čutila sem, da imam v rokah nekaj čisto posebnega in drugačnega, le v popolnosti se tega še nisem zavedala…

Se strinjaš, da se je pojavnost eteričnih olj in aromaterapije tako razširila, da jo zaznaš na skoraj vsakem koraku? Pa ne samo to, vsi imajo najboljša 100% in naravna eterična olja.

Dolgo sem razmišljala, kako naj ti povem, kar vem. Kako naj obrnem besede, da boš razumel bistvo podjetja, da boš prepoznal kvaliteto, drugačnost, izjemnost, čistost, vrednote in da se boš s tem poistovetil.

Pa kar nisem in nisem našla jezika, ker so tudi meni sprva besede bile prazne, dokler se ni zgodila prva močna izkušnja. Čutila sem in zato me je res začelo zanimati. Čutila sem in se poglobila v te prelepe, skoraj neresnične obljube. Drži, v današnjem času moramo biti izbirčni. Ker želimo le najboljše in ker bi nam na vsakem koraku nekdo rad nekaj prodal.

Zato ni druge, kot da mi verjamete (seveda lahko še sami preverite ali še bolje, začutite), kar vam bom napisala spodaj. Ker preprosto nima resnične konkurence.

Zaupanje

Žal ne obstajajo enotni standardi, kaj je čisto in 100% naravno eterično olje. Ni regulative, ni nadzora. Takšni in drugačni certifikati imajo obilo manevrskega prostora za mnoge nepravilnosti. Podjetja žal na račun kvalitete iščejo bližnjice do dobička. In mnoge zakonodaje jim to dovoljujejo. In z lahkoto označijo nekaj kot 100% naravno in čisto, pa je daleč od tega, ali pa blizu. Saj tudi nafta je naravna, a ne?

doTerra je razvila svoj certifikat, ki pa ne pomeni lista papirja, temveč označuje testiranja, ki stojijo za njim. CPTG se imenuje (Certifed Pure Tested Grade). Gre za najvišji standard kakovosti v svetu eteričnih olj. Nihče na svetu olj ne testira tako široko, tako globoko, tako zahtevno, tako napredno, tako v lastnih kot v neodvisnih laboratorijih. CPTG je neprimerljiv in edinstven. Je najbolj razvita metodologija, ki vključuje svetovno znane strokovnjake in bo vedno na samem vrhu. Meniš, da jih ne bi nekdo v vsem tem času postavil na laž, če temu ne bi bilo tako? Meniš, da niso trn v peti 99.9% podjetjem z eteričnimi olji? A drugim hkrati priložnost, da izkoriščajo popularnost eteričnih olj.

Testiranja

Nihče na svetu nima tako transparentnega sistema nadzora kvalitete, pridobivanja, pravzaprav celotnega procesa. »Sourcing« je sledljiv na vsakem koraku. Za vsako stekleničko eteričnega olja, ki ga imamo v rokah, lahko preverimo kaj vsebuje. Ne poznam druge znamke eteričnih olj, ki bi testirala VSAKO posamezno serijo eteričnih olj in poročilo javno objavila
(https://sourcetoyou.com). In jasno je, da različni certifikati ne morejo vzdržati vsake serije olj, vsake letine olj, vsakega sourcinga, če ni testiranja vsake posamične serije. Enkrat certifikat, vedno certifikat? Ne bo šlo.

Kako pa je videti testiranje? Eterična olja doTerra so (grobo rečeno) testirana trikrat. Vsaka serija posamičnega eteričnega olja takoj po destiliranju, po prevozu (kontaminacije) in po ustekleničenju. Kemični profil vsake serije je tako preverjen, testiran, 100% čist. In za popolnoma vsako flaško smo lahko prepričani, da je varna za uporabo.

doTerra uporablja 8 metod testiranja:

  • organoleptične preskuse
  • določitev specifične teže
  • plinsko kromotografijo z masno spektronomijo (GCMS)
  • Infrardečo sprektorskopijo s Fourijevo transformaijo (FTIR)
  • optično rotacijo
  • določitev retrakcijskega indeksa
  • preskus onesnaženosti (tudi prisotnost težkih kovin) in
  • preskus stabilnosti

Če so ti testiranja zanimiva, te vabim k ogledu kratkega videa tukaj.

Co-impact sourcing

In od kod izvirajo rastline za eterična olja, je še kako zelo pomembno. Sivka iz Slovenije ali Hrvaške enostavno ni enaka sivki iz Francije ali Bolgarije. Ne zemlja in ne klima ji ne dajeta tega, kar ji daje prirodno območje. Kemijska struktura je tako povsem drugačna in učinki prav tako. Za svojo dušo lahko sam narediš eterično olje sivke, a je žal daleč od tega, kar sivka lahko v resnici daje. Tukaj moram omeniti še trajnostno pridobivanje rastlin. Kar pomeni, da ne gre za poseg ali invazivne posege v naravo, pač pa za trajnostni vidik, ki je prijazen tako do narave, kot do ljudi, ki tam živijo.

Zato doTerra pridobiva rastline iz celega sveta. Model Co-Impact Sourcing. Priporočam ogled:

Video s podnapisi najdeš tukaj.

In hkrati združuje »male« ljudi, kmetovalce, lokalne pridelovalce, jih pošteno plačuje, ogromno vlaga nazaj in kar je še posebej pomembno, tako izloči vse posrednike, »middle man«, ki sicer pridelovalce izkoriščajo, odkupujejo rastline po smešno nizkih cenah in jih z lepim dobičkom prodajajo naprej.

Edinstvena

98% pridelovalcev se je odločilo za izključno partnerstvo z dōTerro. DōTERRA se je po vsem svetu zavezala, da bo skrbela za svoje vire in zagotovila trajnostno prihodnost za vse rastlinske vire in njihove pridelovalce.

Podjetje z velikim srcem

DoTerra vrača dostojanstvo v življenja ljudi, vlaga v dobrodelne aktivnosti na tistih področjih (Healing Hands fundacija), v boljše pogoje za vsakodnevno življenje.

Video s podnapisi najdeš tukaj.

Povezuje se z organizacijami, kot je na primer UOR, ki rešuje otroke iz spolnega suženjstva in še toliko bi lahko naštevala.

In ko smo pri pridobivanju rastlin, se moram dotakniti tudi tega. doTerra ima destilarne blizu rastišč, kar pomeni, da so rastline pripravljene na postopek destilacije največ nekaj ur od trenutka, ko so bile obrane. Material, kakor glavnina podjetij (predvsem na račun zmanjšanja stroškov) ne tovori do velikih destilarn, saj se tako izgublja ne samo sledljivost, pač pa tudi kvaliteta materiala. Solata iz vrta takoj, ali po tednu dni prevoza? Nujno poglej o čem govorim:

Pri doTerri se zgodi, da eteričnega olja tudi ni. Ker ni letine, ker je slabo vreme, ker ni sourcinga. Mnoga podjetja pa sintetično »popravljajo olja, jih spreminjajo, jim dodajajo rastlinska olja in podobno. Vse z namenom, zaslužiti več, ne dovoliti izpad dohodka. Najnovejša dognanja so pokazala, da je 47 od 50 podjetij eterična olja spreminjalo in/ali kontaminiralo in le takšna eterična olja, ne samo da nimajo dobrih učinkov, ampak dokazano škodijo našim telesnim sistemom. Biokemija ni ista, četudi diši povsem enako kot čisto eterično olje. In seveda doTerra ni bila med temi 47-imi. Še 2, ki sta imela odlična eterična olja, pa sta izjemno majhna pridelovalca, v svetu nepoznana in z majhno izbiro eteričnih olj.

In tako zlahka razumemo tudi, kaj dela ceno eteričnemu olju. Ali je to spremenjeno eterično olje, ali je dopolnjeno, kakšen je sourcing, način destilacije in podobno. V resnici pa ceno eteričnega olja v prvi vrsti oblikuje rastlinski material. Ker za različna eterična olja, potrebujejo različen rastlinski material. In ceno določa tudi to, kako se ta material vzgaja, obira, kolikokrat na leto se obira, koliko esence da od sebe. Recimo citrusi so esencialno zelo bogati, melisa na primer, pa ima zelo malo esence in potrebujejo mnogo več materiala za enako količino eteričnega olja. Potem je tukaj dostop, redkost materiala in še in še. Še vedno meniš, da lahko kupiš eterično olje prave sivke za 8 €?

Vsakič, ko odprem novo flaško eteričnega olja sem pomirjena. Pomirjena, ker vem, da imam stalno zagotovljeno čistost vseh serij eteričnih olj, ker vem, da so brez dodatkov, sintetičnih primesi in ker vem, da je že sama rastlina toliko ljudem spremenila življenje, kako ne bo tudi meni.

doTerra je v moje življenje prinesla spremembo. Drobne navade, ki so prinesle tako velike spremembe. Naš dom je osvobojen toksinov, naša domača lekarna je popolna, naravna in brez stranskih učinkov ter ima izjemno širok spekter uporabe. Eterična olja uporabljamo pri negi telesa, pri gospodinjskih opravilih, pri kuhi, za izboljšanje počutja, za mnoga nelagodja, naj še naštevam? Zdaj veš, da niso zgolj dišave, ampak čisti dar zemlje. DoTerra pa v prevodu pomeni točno to. Dar zemlje.

Če uporabljaš eterična olja in to niso doTerrina, zdaj veš, zakaj boš menjal? Vsega ti ne zmorem razkriti. To dušo, to vizijo, to kulturo, to kvaliteto moraš spoznati in začutiti sam. Bom pa z veseljem hodila ob tebi.

To ni trend, ki bo minil. To je trend, ki obstaja že 4000 let. Ljudje nismo večni. Imamo pa izjemno orodje, da naslednjim generacijam, da svojim otrokom pustimo pečat, pustimo pomembno zavedanje o tem, kaj je v življenju res pomembno. Človek sočloveku. Spoštovanje človeka in narave. Skrb za svoje telo in dobro počutje. Kdo, če ne mi?