Davana

Kdo sem, Davana? (Artemisia pallens)

Poznate me tudi pod imenom dhavanam in damanaka. Pogosto videna v domačih vrtovih v Indiji, kjer me gojijo kot aromatično zelišče, zaradi dišečih listov in cvetov in me uporabljajo za šopke, cvetne aranžmaje, pri verskih obredih in seveda za eterično olje. Spadam v družino marjetic in sem sorodnik rimske in nemške kamilice, kot tudi sončnice. Da me dobiš v obliki eteričnega olja, destilirajo moje cvetove in liste.

Tradicionalna indijska medicina me pozna kot širno pomoč pri prebavnih nelagodjih, nelagodjih povezanih z vročičnimi nihanji, tudi kot pomoč pri premagovanju in odpravljanju nepridipravov v prebavilih.

Enostavno ni dovolj, da jo oceniš po prvem vtisu vonja iz flaške.

Davana, eterično olje, ki izvira iz južne Indije, razvije svojo aromo, ko pride v stik s tabo, torej se aroma, ki jo razvije razlikuje od osebe do osebe. Sploh ko počakaš nekaj minut. Magično. To njeno zanimivo in prepoznano posebnost in lastnost ji daje njena večinska naravna sestava, davanone – seskviterpenski keton.

Lahko pa rečemo da jo spremlja aroma sladke topline, eksotika s sadnimi toni in kančkom lesa. Dobro se ujema s skoraj vsemi eteričnimi olji, od lesnih, cvetnih, zeliščnih, smolnih, citrusov. Vse ji tako lepo pristoji. Navdušuje z vrtnico, kadilno bosvelijo, magnolijo, jasminom in copaibo.

Ne spreglej...