BREU BRANCO

DARILO AMAZONSKEGA PRAGOZDA

Veličastna drevesa Breu Branco najdemo ob obali reke Amazonke. Zrastejo tudi do 30 metrov visoko in so zares nekaj posebnega, saj se iz njihovega debla (kot posledica obrambe pred ličinkami) izloča prav posebna smola iz katere se pridobiva to edinstveno eterično olje.

Smolo postrgajo zelo pazljivo, da ne poškodujejo drevesa. Zelo zanimivo je torej, da smola ni posledica človeškega ravnanja, ampak se izloča kot obrambni mehanizem, ko ličinke (»turu) poškodujejo drevo. Pridobiva se samo tisto, kar narava sama ustvari.

Ta ustrezen način pridobivanja pa ne prinaša samo eteričnega olja, pač pa tudi ohranjanje drevesa in boljše življenje za lokalne družine, ki so tako pošteno plačane , kakor tudi ohranjanje gozda, ki sicer v teh delih trpi zaradi prevelikega pridobivanja lesa za proizvodnjo oglja in pohištva. Z breu branco se ohranja gozd in življenje v njem.

Po sestavi podobno kadilu (Frankincense) in Palo Santo je eo Breu Branco del družine Burseraceae in je bogato s P-Cimenom, kar mu daje široko paleto uporabe.

Moč vonja je bogata, sveža, lesna, nekoliko dimna, diši po boru.

Za aromatično in topično uporabo.

  • Aha: Latinsko ime Protium heptaphyllum. Nekoč znan kot
    “amazonska kadilna bosvelija” ali “brazilska kadilna bosvelija”.
  • Aha: Smola se že dolgo uporablja v milih, kozmetiki in je pogosta
    sestavina dišav in esenc.

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=pvDgQ_h8iXs&t=2s

Ne spreglej...