Preverjeno 100% čista in testirana eterična olja lahko uporabljamo na 3 načine:

AROMATIČNA UPORABA

Je zagotovo eden najbolj preprostih, varnih in hkrati zelo učinkovitih načinov uporabe zares čistih eteričnih olj.

Predstavljajte si, kaj se zgodi, ko vdihujemo eterična olja. Naše telo vsebuje več kot 1000 receptorjev, ki so povezani z vonjem, kar je več kot katerikoli drugi čut. Eden glavnih razlogov, zakaj imajo eterična olja na naše počutje tako močan vpliv je limbični sistem možganov, do katerega ob aromatični uporabi pridejo eterična olja preko nuhalnega živca, v samo nekaj sekundah.

V limbičnem sistemu so shranjena naša čustva, spomin in vegetativne telesne funkcije in od tod delujejo hormoni. Eterična olja lahko pridejo tudi v možgane, saj lahko s svojimi zelo majhnimi molekulami prečkajo možgansko krvno pregrado. Lahko rečemo, da vplivajo na vse telesne sisteme.

Eterična olja lahko aromatično uporabljamo na več načinov.

 • Difuzor  je naprava, ki razpršuje eterično olje po prostoru. Obstajajo 4 osnovne vrste difuzorjev – podrobneje tukaj. Pomembno je vedeti, da slaba, slabša, poceni in nepreverjena eterična olja prav tako niso primerna za uporabo v difuzorju. Pri kvaliteti eteričnih olj ni kompromisov, ni bližnjic, za vsak način uporabe so primerna zgolj in samo zares čista, 100% in testirana eterična olja. Najbolj razširjena je uporaba ultrazvočnega difuzorja, kjer poleg vode v difuzor dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. Kakšne so koristi uporabe difuzorja poglej tukaj.
 • Mokra plenica/brisača ob vzglavju, kamor kanemo eterično olje. Le te ne dajemo na radiator.
 • Vdihavanje eteričnega olja direktno iz stekleničke ali zamaška.
 • Vdihovanje eteričnega olja iz dlani. V dlan kanemo eterično olje, pomanemo dlani, z rokami oblikujemo skodelico, ki jo pomolimo pred nos in pri tem zapremo oči. Globoko vdihujemo. #kapljicovdlanvsakdan
 • Nosni inhalatorpoglej kako ga pripraviš.
 • Robčki, obrazne maske – eterično olje kanemo na robček ali na rob obrazne maske.
 • Aromanakitpoglej.
 • Pršilke – V vodo dodamo eterično olje in pršimo po prostoru, Pred uporabo vedno pretresemo. Priročna oblika za osvežitev posteljnine, omar, dnevnih prostorov, dolgi poti v avtomobilu in podobno.
 • Izparilnik z vodo je sicer nekdaj priljubljen način aromatične uporabe eteričnega olja, vendar predstavlja bolj romantiko kot pa primerno in terapevtsko razprševanje eteričnih olj v prostor.
 • Zaparjena kopalnica – skoraj zagotovo vsi poznamo metodo zaparjene kopalnic. V zaparjeno kopalnico dodamo lonec z vročo vodo in eteričnimi olji. Najpogosteje se tak način uporablja ob dihalnih nelagodjih in za podporo v stresnih situacijah.
 • Parne inhalacije – v večji lonec dodamo vrelo vodo, žlico soli in eterična olja po izbiri. Čez glavo pokrijemo brisačo in na ustrezni razdalji z zaprtimi očmi izvajamo vdihovanje aromatične pare. Več tukaj.
eterična olja doterra - aromatična uporaba - majina sfera - difuzor

TOPIČNA UPORABA

Pomeni, da eterična olja nanašamo lokalno na kožo. Na ta način preidejo v naš krvni obtok (preidejo tudi z vdihovanjem) in človeka celostno zaobjamejo.

Pred prvo uporabo naredimo test občutljivosti, tako da eterično olje pomešano z bazo nanesemo na manjši predel kože (primer podlaht roke).

 1. Pri nanašanju eteričnih olj na kožo poskrbimo, da le ta zmešamo z baznim oljem (priporočeno je frakcionirano kokosovo olje-glej dodatek Izbira nosilnega olja) saj se na tak način eterično olje veže na maščobo in boljše učinkuje, ker se boljše absorbira (če nanašamo čistega se absorbira le v 4%) in hitreje deluje, se lažje nanaša, s mešanjem z bazo pa preprečimo tudi kožne reakcije. Mesto nanosa lahko tudi ogrejemo, s tem upočasnimo hitrost izhlapevanja in povečamo absorpcijo eteričnega olja za 75%.
 2. Mesta nanosov so zelo različna in se razlikujejo od namena, do situacije, vrste eteričnega olja in seveda starostne skupine. Pogosto slišiš izraz, topično nanašanje eteričnih olj na pulzne točke. To so: zapestja, dlani, za ušesi, sence, vrat, notranja stran komolcev, dekolte (prsni koš) trebuh, zadnja stran kolena, gležnji, srčna čakra (nanašanje v smeri urinega kazalca), podplati (čudežne točke na stopih, kjer pa se eterična olja tudi zelo hitro absorbirajo in zaobjamejo telo kot celoto). Če imaš nelagodja v predelu grlu, jih nanašaš na predel grla, če imaš prebavna nelagodja jih nanašaš na predel trebuha in podobno.
 3. Eterična olja so tudi izjemno sredstvo pri sproščanju s tehniko masaže. Ne samo da pomagajo fizično razbremeniti telo in napetost, pač pa seveda tudi vplivajo na čustveno stanje in ravnovesje v našem telesu. Prav posebna tehnika nanosa eteričnih olj na določene točke na telesu, se imenuje AROMATOUCH TEHNIKA. – Poglej izpeljanko ATT rok.
 4. Pri nanosu eteričnih olj na kožo velja omeniti refleksne točke, ki so povezane s posameznimi deli telesa, tudi organi in to, da jih sprožamo z dotikom in eteričnimi olji hkrati, prinaša harmonijo, saj le ta delujejo na fizičnem, psihičnem, emocionalnem in duhovnem področju in taka kombinacija prinaša osupljive rezultate.
 5. Eterična olja lahko uporabimo tudi v kopeli. Pri tem pa pazimo, da eteričnih olj ne kapljamo direktno v vodo, pač pa jih prej pomešamo z milom, mlekom, medom, soljo oziroma nečim, kar bo poskrbelo, da eterična olja v kopeli ne bodo plavala na površini vode pač pa se dobro pomešala. Sem sodi tudi kopel za noge (epsom sol).
 6. Eterična olja lahko dajemo tudi v svojo kremo za obraz (primer Frankincense), v losjon za telo (primer grenivka, Smart&sassy) pri čemer pa pazimo, da se po nanosu citrusov ne izpostavljamo direktno soncu nekje med 6-12 ur.
 7. Pri nanašanju eteričnih olj na kožo velja pravilo – Manj je več in večkrat. To pomeni, da je boljše nanašati manjše količine eteričnih olj in večkrat na dan.
 8. Pa vendar obstajajo osnovne smernice mešanja eteričnih olj z baznimi olji. Na splošno razredčimo eterično olje v baznem olju v razmerju 1:1, 1:2 ali 1:3, lahko še bolj, seveda odvisno komu ga nanašamo in za kakšno vrsto eteričnega olja gre. Nekatera eterična olja vsebujejo veliko fenolov, ki lahko dražijo kožo, na primer klinčki, cimet, geranija, limonska trava, origano, timijan, zato je taka olja pred uporabo res treba vedno razredčiti v več baznega olja kot na primer bolj nežna olja, sivko, kadilo, čajevec in podobno. Razmerje redčenja prilagodimo telesu, na katerega eterično olje nanašamo, poleg vrste eteričnega olja je pomembna tudi velikost, starost in splošno stanje telesa. V večjem deficitu kot je le ta, večjo količino eteričnih olj potrebuje. Zagotovo pa eterična olja, ki jih nanašamo na kožo dojenčkov, otrok, pa tudi starejših posameznikov, potrebujejo več redčenja. Otroška povrhnjica je do 5x tanjša od odrasle in je sestavljena iz manjših celic, kar pomeni, da bo otroška koža lažje in hitreje absorbirala snovi v svoje telo. Pri pripravi namenskih rollončkov, se lahko držite smernice od 8-20 k eteričnega olja ali kombinacije njih na 10 ml baznega olja.

Ne glede ne na to kakšen način uporabe izberemo, velja eno sveto pravilo. Eterična olja morajo biti 100% čista, kar pa ne dokazuje njihova etiketa, pač pa testiranja, ki stojijo za njimi.

Dodatek: Izbira nosilnega olja
Frakcionirano kokosovo olje je zmeraj v tekočem stanju, saj ima odstranjeno lavrinsko maščobno kislino, tako da je sestavljano predvsem iz kaprinske in kaprilne maščobne kisline. Takemu baznemu olju ni nič dodano, ne vsebuje nobenih kemikalij in topil. Je zelo stabilno ima zelo dolg rok trajanja, nekateri ga deklarirajo celo kot neomejenega. Predstavlja najboljše osnovno olje pri aromaterapijah in masažah, saj odlično redči izbrana eterična olja, je dober prevodnik eteričnih olj, sam pa vonja ali barve tako rekoč nima. Dobro se ujema prav z vsemi eteričnimi olji, ne zapira por in super neguje tudi najbolj občutljivo kožo.

eterična olja doterra - topična uporaba - Maja Vodeb Bečić - Majina sfera

INTERNA UPORABA

Pri interni uporabi eterična olja zaužijemo, bodisi v kapsuli, kozarcu vode ali pod jezikom. Tak način uporabe ni primeren za vsako vrsto eteričnega olja, niti za vse starostne skupine ljudi.
Zelo priljubljena je uporaba eteričnih olj v kulinariki, še posebej v sladicah in smutijih, kjer eterična olja predstavljajo odličen dodatek k jedem. Uporabljamo jih lahko namesto začimb. Poznamo različne tehnike dodajanja eteričnih olj v kulinariki. Poglej video.

Raziskave kažejo, da ima interna uporaba edinstvene prednosti in koristi, ki jih na primer ne najdemo v aromatični in topični uporabi. Interna uporaba eteričnih olj podpira zdravo delovanje celic, delovanje naših prebavil, ohranja zdravo imunsko funkcijo, podpira zdravo delovanje dihalnega sistema, zagotavlja antioksidativno podporo, zdravo delovanje kardiovaskularnega sistema, pomirja živčni sistem in nežno čisti telo.

eterična olja doterra - interna poraba - majina sfera

Eterična olja doTerra, ki so varna za tak način uporabe so: Basil Bergamot Black Pepper Cardamom Cassia Celery Seed Cilantro Cinnamon Bark Clary Sage Clove Copaiba Coriander Fennel Frankincense Geranium Ginger Grapefruit Green Mandarin Hawaiian Sandalwood Helichrysum Juniper Berry Lavender Lemon Lemongrass Lime Marjoram Melissa Myrrh Oregano Patchouli Peppermint Petitgrain Pink Pepper Roman Chamomile Rosemary Sandalwood Siberian Fir Spearmint Tangerine Thyme Turmeric Vetiver Wild Orange Ylang Ylang, Yarrow Pom in mnoge doTerra namenske mešanice, kot je na primer On guard, Zengest ipd.