Osnove razprševanja eteričnih olj po prostoru

Difuzor je naprava, ki razbija eterična olja na mikrodelce in jih potem v obliki meglice razpršuje v prostor. Ko jih vdihujemo, pridejo v stik z nuhalnimi živci, le-ti pa jih pošljejo direktno v možgane, natančneje v limbični del možganov, ki je zadolžen za čustva, spomin…

Difuzor je nepogrešljiv dodatek v tvojem domu. Prav tako pa ti daje možnost, da si kreativen, da preizkušaš olja in opazuješ, kako različni vonji in kombinacije vplivajo nate. V resnici je dovolj že 20-30 minut razprševanja eteričnega olja po prostoru, vendar lahko varno in brez skrbi difuzor deluje tudi dlje (več ur in celo celo noč).

Namig: Če želiš preizkusiti mešanico, preden jo daš v difuzor, odstrani pokrovčke olj iz ene, dveh ali treh stekleničk, jih primi v eno roko in z njimi nekajkrat zaokroži pod nosom. Hitro boš ugotovil kakšen vonj lahko pričakuješ iz difuzorja.

Recepti difuzor mešanic

Zakaj je kvaliteta eteričnega olja pomembna:

Hvaležno in zadovoljno opažam, da vse več družin iz svojega doma izloča umetne dišave, umetne osvežilce prostora, parfumske dišeče sveče, toaletne dišave in podobno ter jih zamenja z difuzorji ali doma ustvarjenimi izdelki iz eteričnih olj. Zato imajo zelo dober razlog. Sintetične dišave so velik motilec našega telesnega sistema. Ne samo da škodijo, naše telo močno obremenjujejo s toksini.

Ampak pozor. Kvaliteta in čistost eteričnega olja je še kako pomembna. Prav tako kot so dišave za dom sintetične, je mnogo in večina eteričnih olj na trgu prav takšnih. Vsebujejo aditive, dodane filtre, sintetične sestavine in tako naprej. Zato bodite prepričani, da po prostoru razpršujete zares čista in testirana eterična olja, v nasprotnem primeru si delate več škode kot koristi. Naj bo uporaba res varna za celo družino.

Difuzor je zate, če želiš:

 • Izboljšati spanec
 • Okrepiti imunski sistem
 • Očistiti zrak sezonskih in okoljskih vplivov.
 • Čistiti dihalne poti
 • Spodbuditi sprostitev, odpraviti napetost
 • Izboljšati razpoloženje in energijo v prostoru
 • Čustveno podporo v različnih situacijah
 • Naravno odišaviti svoj dom
 • Boljše počutje na delovnem mestu.
 • Ni vsak difuzor dober difuzor. Poglej zakaj. 

Če (še) nimaš (dobrega) difuzorja, si lahko pomagaš tudi tako:

 • Preprosto odpri flaško eteričnega olja in ga vdihuj direktno iz flaške ali iz zamaška.
 • Kani kapljico v dlan, podrgni z obema rokama, naredi skodelico (glej sliko), ki jo
  pomoliš pred nos in usta in ob tem zapreš oči. Globoko vdihuj.
 • Kani nekaj kapljic na svoj šal, aromazapestnico in uživaj v aromi in učinkih, ki jih prinaša.

Ali je razprševanje eteričnih olj varno za celo družino?

Eterična olja so zelo koncentrirana, zato potrebuješ zelo majhno količino eteričnega olja da dobiš želene rezultate. Razprševanje eteričnih olj je varno za celo družino, v kolikor so ta eterična olja zares čista in 100%. Če nisi prepričan o čistosti eteričnega olja, se o takšni uporabi posvetuj s podjetjem katerega eterično olje uporabljaš. Čista in 100% eterična olja doTerra so varna tudi za nosečnice, dojenčke, doječe matere in majhne otroke. Za te skupine uporabljamo nežna eterična olja, količino in čas razprševanja pa seveda prilagodimo.

Če v nekem trenutku ali nekem stanju eterično olje nate deluje dražeče, prenehaj z aromatično uporabo. Prezrači prostor in poišči drugo, bolj nežno eterično olje. Difuzorji, ki imajo »nastavitev časa« so še posebej zaželeni. Omogočajo ti, da jih uporabljaš tudi ponoči. Bodisi se sami izklopijo, bodisi se razprševanje izvaja vsakih 5 minut.

Kaj pa za domače živali?

Predvsem muce in kužki imajo veliko bolj izrazit čut za vonj. Zato lahko razprševanje eteričnih olj zanje predstavlja večjo obremenitev, kot si mislimo. Najpomembnejše je to, da žival z eteričnim oljem seznanimo in ji damo priložnost, da se umakne, v kolikor ji vonj ne ustreza. Zadosti so odprta vrata, da se lahko umaknejo v sosednjo sobo.

Pri kužkih se izogibamo eteričnega olja breze, čajevca, zelenke, origana, cimeta, klinčkov, rožmarina in timijana.
Pri mucah se izogibamo bazilike, breze, evkaliptusa, komarčka, čajevca, origana, peperminta, zelenke, rožmarina, citrusov in kopra.

Izkušnje pasjih in mačjih lastnikov sicer kažejo, da eterična olja izjemno dobro vplivajo na njih, tudi takšna, ki se jih morda kje odsvetuje. Kljub temu pa je dobro vedeti, kdaj je treba biti še posebej pazljiv.