Maja Vodeb Bečić - Majina sfera- eterična olja doterra - bioaktivnost eteričnih olj

Bioaktivnost eteričnih olj

Za znanstvene postopke so značilne spremembe in napredovanje.

Glede na standardne zdravstvene protokole, ki so se uporabljali skozi zgodovino, lahko razumemo pomen nenehnega razvoja misli. Na primer, v zgodovini je bilo običajno, da so pijavke in živo srebro uporabljali v zdravstvene namene. Kako so se časi spremenili. Z nenehnim širjenjem znanstvenih raziskav razvijamo boljše razumevanje človekovega zdravja in dobrega počutja.

Pri razumevanju bioloških interakcij eteričnih olj je že bil dosežen izjemen napredek. Olja so bila podvržena obsežnim raziskavam tako v kliničnih kot eksperimentalnih raziskovalnih okoljih, kar nam omogoča boljše razumevanje njihove pomembnosti za zdravje kot kdaj koli prej.

Eterična olja so edinstvena

Eterična olja so fiziološko aktivna, kar pomeni, da neposredno vplivajo na naše telo. Edinstvene strukturne značilnosti eteričnih olj omogočajo, da so aktivna tako na površini celic kot znotraj njih. Vsaka celica je zaprta z zaščitno pregrado, imenovano membrana, ki celico ohranja kot zaprt sistem, ločen od zunanjega okolja. V membrano so vgrajeni površinski receptorji, ki služijo kot komunikacijska linija med posamezno celico in ostalim telesom. Ko se ustrezna snov veže na te receptorje, sproži vrsto kemijskih sprememb na notranji strani celične membrane, kar sproži spremembe v delovanju celice. Interakcija s temi lahko dostopnimi receptorji je eden od načinov, kako eterična olja komunicirajo s celicami in vplivajo na celično aktivnost. Celična membrana ima dvojno vlogo: preprečuje neželene vsiljivce, hkrati pa je še vedno prepustna (prehodna). Med odstranjevanjem odpadkov morajo vstopati viri energije in druge pomembne snovi. Večina snovi ne more prodreti skozi celično membrano, zato se uporabljajo številni specializirani transportni mehanizmi (kofaktorji, transportni mehurčki itd.), ki omogočajo, da potrebne snovi lahko pridejo v notranjost celice. Snovi z določenimi strukturnimi lastnostmi lahko neposredno prečkajo membrano in se premaknejo v notranjost celice, ne da bi jih kaj omejilo v postopku, znanem kot pasivna difuzija. Kisik, ogljikov dioksid, alkohol, nekatera zdravila, anestetiki in eterična olja so tiste redke snovi, ki lahko prehajajo celično membrano na ta način. Dve lastnosti eteričnih olj jim omogočata pasivno difuzijo:

  • – topnost v lipidih
  • – velikost molekul – so izjemno majhne

Celična membrana je sestavljena iz lipidov. Ker so eterična olja topna v lipidih in so njihove molekule zelo majhne, nimajo težav s prečkanjem membrane. Topnost eteričnih olj v lipidih je tista lastnost, ki eteričnemu olju omogoča neodvisno delovanje in dostopnost celic. Eterična olja lahko vplivajo na celice tudi v primeru fizioloških tveganj, na primer v času slabe prehrane ali okoljskih groženj. Če celica zaradi kakršnega koli razloga postane ogrožena, je odvisno od dodatnih sistemov in funkcij znotraj telesa, da celica ponovno začne optimalno delovati. Na primer, ogrožena celica lahko izgubi sposobnost učinkovitega prehajanja snovi skozi svojo membrano in posledično težko dobi tisto, kar potrebuje za svoj razvoj in obnovo. Pogosto to postane ciklična težava – celica se ne more obnoviti brez ustrezne izmenjave hranil, vendar ne more dobiti ustreznih hranil, ker so mehanizmi prenosa membrane neoptimalni. Vidite težavo? Ker eterična olja niso odvisna od celičnih transportnih mehanizmov, da vstopijo v celico, lahko zlahka prečkajo celično membrano in celici neposredno nudijo pozitivne učinke. Eterična olja lahko vplivajo tudi na možgane s prehodom iz krvi. Krvno-možganska pregrada je najvarnejša tkivna pregrada v telesu. Je zelo selektivna, zato da optimalno zaščiti tkiva centralnega živčnega sistema. Ta pregrada omogoča prehod le nekaterih spojin, ki so ključne za delovanje možganov (glukoza, nekatere aminokisline itd.). Nove raziskave so pokazale, da lahko nekatere sestavine seskviterpena, ki jih najdemo v eteričnih oljih, zaradi majhnosti molekul neposredno prečkajo krvno-možgansko pregrado. Čeprav so bili seskviterpeni posebej raziskani, je smiselno domnevati, da lahko tudi druge spojine eteričnih olj, zlasti monoterpeni, ki so strukturno manjši od seskviterpenov, prav tako prodrejo skozi krvno-možgansko pregrado. Učinki eteričnih olj so daljnosežni ne glede na način njihove uporabe. Tako močan biološki vpliv ne bi bil mogoč, če spojine eteričnih olj ne bi bile topne v lipidih in ne bi imele tako majhnih molekul. Te edinstvene strukturne lastnosti dajejo eteričnim oljem močan biološki vpliv na celotno telo. Pripravila: Špela Fleisinger (Aroma mama Špela).